In een omgeving waar constant verandering plaatsvindt, is het belangrijk dat je jezelf hierop voorbereid. Een nog beter idee is om te zorgen dat jouw hele team goed om kan gaan met verandering en eropuit is om telkens te verbeteren op de benodigde vlakken.
Er zijn dan ook meerdere manieren waarop je jezelf kan ontwikkelen, verbeteren en voorbereiden. Dit zijn allemaal aspecten van learning agility. Wat dit nu precies is en hoe je hier optimaal gebruik van kan maken in het bedrijfsleven vertellen we je in dit artikel.
Wat is learning agility?
Omdat we in een tijd leven waar iedere dag wel weer nieuwe dingen worden bedacht om problemen op te lossen, is het belangrijk dat jij en jouw team goed om kunnen gaan met verandering en in het algemeen graag nieuwe dingen leren.
Met ‘Learning agility’ gaat het eigenlijk over het vermogen van wendbaarheid om zo onder veranderende of nieuwe omstandigheden nieuwe dingen aan te leren die resulteren in effectief gedrag.
- Hoe snel kan jij een nieuwe skill eigen maken?
- Hoe goed kan jij probleemoplossend en creatief denken?
Dit zijn allemaal aspecten binnen het hele spectrum van learning agility.
Wendbaarheid in het bedrijfsleven
Learning agility is dus in principe niet heel veel meer dan wendbaarheid en veerkrachtig zijn. Wanneer er een nieuwe disruptieve factor in het bedrijfsleven komt die op een gegeven moment als standaard wordt aanschouwd, dan is het belangrijk dat je hiermee leert om te gaan.
Mensen die in 1980 niet wilden leren hoe een computer werkte, bleven al gauw achter en verloren een groot aantal carrièrekansen. Dit is niet een uniek voorbeeld, maar wel een van de grootste voorbeelden met de meeste impact. Want zoals iedereen weet, vandaag de dag wordt er eigenlijk niet meer zonder computers gewerkt.

5 aspecten van learning agility
Uiteraard gaat het hier niet zomaar over één soort van leren en zelfontwikkeling. Ook deze term is weer op te delen in 5 verschillende vlakken. Iedereen is anders en zal uiteraard dan ook een andere voorkeur voor manier van leren hebben. Desalniettemin zal menigeen zich wellicht wel kunnen herkennen in één van deze 5. Learning agility is namelijk onder te verdelen in:
- Change Agility
- Mental Agility
- People Agility
- Results Agility
- Self-Awareness
Ieder van deze 5 kopjes biedt een eigen perspectief op het hele concept van learning agility. Dat maakt het juist zo’n bijzondere term, omdat iedereen hem op zijn of haar eigen manier weer eigen kan maken! De kunst hier is juist om er achter te komen welk van deze technieken juist bij jou past, en hier optimaal gebruik van te leren maken.
Change Agility
De mensen die graag leren door middel van change agility zijn vaak het nieuwsgierigst. Deze mensen begeven zichzelf graag in onbekende situaties en experimenteren er op los. Het liefst zouden ze de hele dag door nieuwe dingen willen uitproberen en zo ‘spelenderwijs’ willen leren. Een ander kenmerk van change agility is dan ook dat ze niet aan een bestaande werkwijze vastzitten, maar juist goed de bruikbare brokken informatie uit de praktijk weten mee te nemen om vervolgens in hun eigen leven weer effectief te kunnen toepassen.
Als je deze mensen zou opsommen zou je krijgen:
- Avonturiers
- Speels
- Nieuwsgierig
- Praktisch
Mental Agility
Dit zijn de mensen die graag eerst alle verschillende perspectieven doornemen en het probleem vanuit meerdere invalshoeken benaderen voordat ze een conclusie gaan trekken.
Het probleem moet eerst grondig onderzocht worden voordat ze een analyse gaan voorleggen aan een ander (wat ze ook graag doen). Mensen die hier hoog op scoren, genieten juist van complexe en onduidelijke zaken die zij zelf mogen uitzoeken. Dit biedt hun de mogelijkheid om juist met nieuwe ideeën duidelijkheid te creëren. Echte puzzelaars dus.
Simpel gezegd zijn de mensen die zich thuis voelen in dit kopje in de meeste gevallen:
- Puzzelaars
- Onderzoekers
- Pioniers
People Agility
Deze mensen kun je eigenlijk wel de echte ‘team-players’ noemen. Ze zijn altijd graag constructief naar de mensen om hen heen en leren het best wanneer het wordt voorgedaan door iemand anders. Mensen die hoog scoren op People Agility leren het beste met en van anderen.
Ze willen graag goed begrijpen wat een ander bedoelt en luisteren dan ook aandachtig. Door hun compassie en inlevingsvermogen zijn ze ook vaak sterk met mensen uit andere culturen en vallen ze vaak goed in de smaak bij het hele team. Deze slag is ook goed in het leggen van contact en kan hierdoor vaak informatie vanuit onverwachte hoeken vergaren.
Om het kort samen te vatten, mensen die op dit vlak uitschieten zijn vaak:
- Goede luisteraars
- Sterk in groepsverband
- Emotioneel ver ontwikkeld

Results agility
Wanneer je praat over mensen die gek zijn op resultaten, dan zijn dat de mensen die hoog scoren op Results Agility. Het liefst behalen ze goede resultaten onder moeilijkere omstandigheden.
Doelgericht, wetende waar ze naar toe onderweg zijn of naar op zoek zijn, gaan deze mensen op zoek naar een manier om zo hoog mogelijke resultaten te kunnen scoren. Het zit vaak ook in het DNA van deze mensen dat ze graag succesvol willen zijn en vaak meer doen dan wat van hen verwacht wordt. Overachievers kun je ze ook wel noemen.
Mensen die hoog scoren op Results Agility zijn vaak:
- Ambitieus
- Zelfverzekerd
- Blijven kalm onder druk
- Overachievers
Self Awareness
Dat brengt ons bij de laatste van de 5 aspecten van learning agility: self awareness (ofwel zelfbewustzijn). Voordat je bezig gaat met jezelf ontwikkelen is het altijd handig om te weten wat jouw sterke en zwakke punten zijn. Mensen die hier hoog op scoren zijn hier dan ook een kei in.
Ze weten eigenlijk precies wat ze waard zijn, wanneer en waar. Hierdoor is hun bereidheid om te leren ook al gauw wat hoger. Mensen die hoog scoren op het kopje Self Awareness hebben ook vaak betere mogelijkheden om zich te ontwikkelen op de andere 4 vlakken dan mensen die laag scoren op deze tak. Daarom zijn deze mensen ook vaak erg gewild in het bedrijfsleven.
Een hoge score op Self Awareness betekent vaak dat:
- Je erg zelfbewust bent
- Je sterk bent op sociaal gebied
- Leergierig en veelzijdig bent
Hoe ziet learning agility er uit in de praktijk?
Zoals eerder benoemd kan learning agility er op veel verschillende manieren uitzien. Eerder in dit artikel benoemden we al dat het aanleren hoe je moet werken met een computer, een goed voorbeeld was van een noodzakelijke shift in het werkleven. Hierdoor moesten mensen uiteindelijk wel leren hoe zo’n ding werkt.
Sommige zaken zijn op het moment zelf nog niet helemaal relevant, maar kunnen dat binnen een paar jaar zomaar zijn. Het is dan ook altijd aangeraden om met een been in het heden en de ander alvast in de toekomst te staan. Zoals een oud Chinees gezegde ooit zei: “Het is beter om een soldaat in een tuin te zijn dan een tuinier in de oorlog”.
Learning agility vandaag de dag
Zelfs op dit moment hebben we een punt bereikt waar veel banen eventueel onder vuur zouden kunnen komen te liggen. Dit is veroorzaakt door artificial intelligence (AI). Toch zijn er genoeg mensen die de potentie van deze technologie zagen en zich hierin hebben verdiept. Deze mensen kunnen nu door een paar simpele handelingen gigantisch veel werk (laten) verrichten door AI!

Als je goed leert omgaan met AI kun je je productiviteit vertienvoudigen. Toch zijn er veel mensen die angstig of boos zijn als het om AI gaat. Het probleem is alleen dat het er naar uitziet dat dit eenzelfde traject gaat afleggen als computers.
Je kan het wel eventjes negeren de eerste paar jaar, maar wanneer het eenmaal doorontwikkeld op het huidige tempo dan zal het ongetwijfeld een onderdeel worden van ons dagelijks leven; en dan kun je maar beter weten wat je er aan hebt.
Hoe blijf je wendbaar?
Het beste wat je kan doen is altijd ervan uitgaan dat je nog iets te leren hebt. Probeer er achter te komen welk van de 5 agility’s het beste bij jou past, of je dit nu zelf doet of via een Learning Agility test; het is altijd goed om te weten waar je sterke punten en je zwaktes liggen. Zo weet je beter waar je op moet focussen als je aan het leren bent en waar je eventueel anderen kan helpen, indien nodig.
Blijf vooral experimenteren, evalueren, ga stap voor stap door alle kenmerken van de verschillende agility’s heen en kijk iedere keer weer waar jij vindt dat je nog iets te leren hebt. Probeer zo proactief mogelijk op zoek te gaan naar leermomenten en breng jezelf in nieuwe situaties waar je zeker weten wel iets nieuws mee gaat maken; soms komt inspiratie op de meest onverwachte momenten.
Wil jij nu ook graag jezelf verder ontwikkelen, maar weet je niet hoe? Je kan altijd gebruik maken van onze opleidingsintermediair of kijk eens even rond op ons leerplatform! Onze services zijn ontzettend populair bij leergierige professionals door onze aanpak. Wij hebben ontzettend veel verschillende keuzes en opleidingen in ons kennisaanbod zitten, wat er voor zorgt dat we iedereen een zetje in de juiste richting kunnen geven!
Zin om zelf nog even wat interessants te lezen? Kijk dan vooral rond bij onze onderzoeken en whitepapers of op onze blog!